Kdo si pro letní dovolenou oblíbil třeba Egypt, ví, že se arabská kuchyně vyznačuje velkou pestrostí. Používá se v ní množství zeleniny, z druhů u nás méně známých jmenujme například okru (jedlý ibišek), hojně se používá také lilek, kapary či olivy. Protože kořeny arabské kuchyně nacházíme v době kočovného způsobu života, pokrmy, s nimiž se v Egyptě setkáme, většinou nejsou typické jen pro tuto zemi, ale jedná se o arabská jídla běžná i v sousedních zemích.
Arabská kuchyně je typická používáním výrazného koření, jako je například tymián, koriandr, kmín, nebo bobkový list a je proto považována za velmi pestrou. V arabské kuchyni se nesetkáme s vepřovým masem, naopak jehněčí a skopové pokrmy jsou časté. Ryby a pokrmy z plodů moře nejsou v arabské kuchyni často k dispozici i přesto, že jej Arabové umí obzvláště chutně připravit. Klasickou součástí arabské kuchyně je tzv. pita neboli arabský chléb. Hojně je používána i cizrna a ostatní luštěniny, které mají nezastupitelné místo jiídelníčku arabské kuchyně. Pro Evropana představuje nevšední gurmánský zážitek.
Recepty arabské kuchyně:
Pita - arabský chléb se hodí jako příloha k masu, omáčkám, drezinkům, zelenině apod.
Převrácený datlový koláč - datle podélně rozkrojíme a odstraníme pecku...
Basbousa je orientální dezert.
Ořechová kunafa - budeme potřebovat dva stejně velké pekáčky...
Ořechová směs Mukassarat kterou použijeme jako náplň do koláčů a moučníků.
Falafel původem z Egypta.
Perlička s kuskusem a zkaramelizovanými jablky - orestujeme ji na grilu a dáme ji péct do trouby...
Egyptský salát - fazolky uvaříme podle návodu a spláchneme studenou vodou...
Pomazánka z cizrny hommos - cizrnu namočíme přes noc do vody...
Fatajer plněný špenátem - droždí nasypeme do vody, rozmícháme a necháme chvíli odstát...
Pečený lilek s tahini - lilek vždy pečeme ve slupce...
Hummus s tahini - cizrnu namočíme přes noc...
Ochucené tahini dle chuti přisolíme.
Pečená vejce v kořenné směsi - vejce uvaříme natvrdo a oloupeme...
Plněná vejce - najemno nakrájíme cibuli a naložené okurky...
Syrová játra Kibda Nayya se jí syrová jako předkrm.
Smažené papriky - rozřízneme každou papriku a rub osolíme...
Mulukhiya - vaříme vodu s cibulí, solí a kardamomem...
Molochéjja ze špenátu - vaříme vodu s cibulí, kardamomem a bobkovým listem...
Špenátová polévka s jogurtem - čerstvý špenát důkladně opereme ve studené vodě...
Kořeny arabské kuchyně nacházíme v době kočovného způsobu života.
Egypt se může pochlubit dlouhými dějinami.