Egypt

Arabská kuchyně

Kdo si pro letní dovolenou oblíbil třeba Egypt, ví, že se arabská kuchyně vyznačuje velkou pestrostí. Používá se v ní množství zeleniny, z druhů u nás méně známých jmenujme například okru (jedlý ibišek), hojně se používá také lilek, kapary či olivy. Protože kořeny arabské kuchyně nacházíme v době kočovného způsobu života, pokrmy, s nimiž se v Egyptě setkáme, většinou nejsou typické jen pro tuto zemi, ale jedná se o arabská jídla běžná i v sousedních zemích.

Arabská kuchyně je typická používáním výrazného koření, jako je například tymián, koriandr, kmín, nebo bobkový list a je proto považována za velmi pestrou. V arabské kuchyni se nesetkáme s vepřovým masem, naopak jehněčí a skopové pokrmy jsou časté. Ryby a pokrmy z plodů moře nejsou v arabské kuchyni často k dispozici i přesto, že jej Arabové umí obzvláště chutně připravit. Klasickou součástí arabské kuchyně je tzv. pita neboli arabský chléb. Hojně je používána i cizrna a ostatní luštěniny, které mají nezastupitelné místo jiídelníčku arabské kuchyně. Pro Evropana představuje nevšední gurmánský zážitek.

Recepty arabské kuchyně:

Pita - arabský chléb se hodí jako příloha k masu, omáčkám, drezinkům, zelenině apod.

Převrácený datlový koláč - datle podélně rozkrojíme a odstraníme pecku...

Basbousa je orientální dezert.

Ořechová kunafa - budeme potřebovat dva stejně velké pekáčky...

Ořechová směs Mukassarat kterou použijeme jako náplň do koláčů a moučníků.

Falafel původem z Egypta.

Perlička s kuskusem a zkaramelizovanými jablky - orestujeme ji na grilu a dáme ji péct do trouby...

Egyptský salát - fazolky uvaříme podle návodu a spláchneme studenou vodou...

Pomazánka z cizrny hommos - cizrnu namočíme přes noc do vody...

Fatajer plněný špenátem - droždí nasypeme do vody, rozmícháme a necháme chvíli odstát...

Pečený lilek s tahini - lilek vždy pečeme ve slupce...

Hummus s tahini - cizrnu namočíme přes noc...

Ochucené tahini dle chuti přisolíme.

Pečená vejce v kořenné směsi - vejce uvaříme natvrdo a oloupeme...

Plněná vejce - najemno nakrájíme cibuli a naložené okurky...

Syrová játra Kibda Nayya se jí syrová jako předkrm.

Smažené papriky - rozřízneme každou papriku a rub osolíme...

Mulukhiya - vaříme vodu s cibulí, solí a kardamomem...

Molochéjja ze špenátu - vaříme vodu s cibulí, kardamomem a bobkovým listem...

Špenátová polévka s jogurtem - čerstvý špenát důkladně opereme ve studené vodě...

Arabská kuchyně 2 3 4 5 6

Egypt

Kořeny arabské kuchyně nacházíme v době kočovného způsobu života.


Egypt se může pochlubit dlouhými dějinami.