Pro přípravu budeme potřebovat:
500 g hrubé bílé chlebové mouky, 7 g sušeného droždí, 2 lžičky soli, 1 lžička celého římského kmínu (cuminu), 450-650 ml teplé vody, 1 čerstvé vejce
Na posypání: 1 lžíce sezamových semínek, 1 lžíce černého kmínu (černý kmín neboli černucha je koření, které se používá především v Indii a na Středním východě. Má příjemnou mírně ostrou chuť cosi mezi cibulí, mákem a pepřem)
Postup přípravy chleba pita:
Hrubou mouku vsypeme do mísy, přidáme sušené droždí, sůl a římský kmín adobře promícháme. Postupně přiléváme takové množství teplé vody, až vznikne tuhé těsto, které dobře propracujeme a uhněteme dohladka. Těsto v míse přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme asi 1,5 hodiny vykynout. Mokrýma rukama těsto rozdělíme na 2 poloviny a vytvoříme kulaté bochánky, které přendáme na plech pokrytý pečicím papírem. Bochánky přikryjeme a necháme kynout ještě asi 30 minut. Mezitím troubu předehřejeme na 200 °C. Bochánky ještě potřeme rozšlehaným vejcem a hustě posypeme semínky. Pečeme nejdříve 10 minut při 200 °C, poté snížíme teplotu na 160 °C a pečeme dalších cca 20 minut. Po upečení chléb přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout.
Další články:
Egyptská hlinka je pudr pro různé odstíny pleti.
Sharm el Sheikh (Šarm aš-Šajch) patří k nejoblíbenějším potápěčským lokalitám.
Egyptští bohové tvoří bohatě rozvětvený panteon.
Makadi Bay je vybudováno čistě pro potřeby turistického ruchu.
Egyptská hlinka je určena i pro citlivou a problematickou pleť.
Hurgada si získala pověst nejoblíbenějšího turistického místa s bohatým podmořským životem.
Pita neboli arabský chléb se hodí jako příloha k masu, omáčkám, drezinkům, zelenině apod.
Egypt se může pochlubit dlouhými dějinami.