Sezamová pasta s lilkem je jídlo, které přináší arabská kuchyně.
Pro přípravu budeme potřebovat:
Množství na 6 porcí: 1 středně velký lilek, 125 ml (1/2 šálku) sezamových semínek, 25 ml (2 polévkové lžíce) šťávy s citronu, mletý pepř, sůl, 2 stroužky česneku (rozdrcené), 1 malá cibule (nasekaná), 25 ml (2 polévkové lžíce) olivového oleje, 15 ml (1 polévková lžíce) nakrájené natě petržele
Postup přípravy:
Sezamová semínka nasypte do mixéru a mixujte, až se vytvoří pasta. Lilek propíchněte a 45 minut pečte v pekáči v troubě vyhřáté na teplotu 200 °C, až změkne. Poté nechte vychladit, odstraňte slupku a dužinu rozmačkejte vidličkou. Přidejte sezamovou pastu, česnek, citronovou šťávu, osolte a opepřete. Důkladně promíchejte, vložte do servírovací misky a nahoru nalijte olivový olej. Posypte cibulí a petrželí a podávejte s pita chlebem.
Další recepty a články:
Hummus s tahini ozdobíme měsíčky citrónu.
Arabské kuře podáváme s vhodnou přílohou.
Ayran pochází z Turecka.
Arabský chléb pita přikryjeme utěrkou.
Kafta v pite dochucená tahini.
Arabská káva z džezvy.
Salát z kuskusu se sýrem feta.
Pita hamburger naplníme podle chuti.
Červená čočka s rajčaty do které přidáme pastu Harissa.
Polévka z červené čočky kterou můžete zjemnit smetanou.
Egyptský salát podáváme s s drůbežím masem.
Sýr labneh podávejte se salátem.
Arabský hummus podle potřeby zředíme trochou vody a dochutíme solí.
Falafel podáváme v arabském chlebu.
Sezamová pasta s lilkem je jídlo které se vyjímá na talíři, kde vykouzlí svoji chuť a na rtech úsměv.
Velká Sfinga je socha v podobě lva s lidskou hlavou.
Marsa Alam vděčí za svůj rozkvět letišti.
Egyptská mytologie byla ve starověkém Egyptě základ egyptského náboženství.