Pro přípravu budeme potřebovat:
125 ml (1/2 šálku) sezamových semínek, 1 středně velký lilek, 25 ml (2 polévkové lžíce) šťávy z citronu, sůl, pepř, 2 rozdrcené stroužky česneku, 25 ml (2 polévkové lžíce) olivového oleje, 1 malá cibule (nasekaná), 15 ml (1 polévková lžíce) nakrájené natě petržele
Postup přípravy:
Sezamová semínka vhoďte do mixéru, až se z nich vytvoří pasta. Lilek propíchněte a pečte 45 minut v pekáči troubě vyhřáté na 200 °C, dokud nezměkne. Nechte vychladit. Odstraňte slupku a rozmačkejte dužinu vidličkou. Přidejte sezamovou pastu, citronovou šťávu, česnek a okořeňte solí a pepřem. Dobře promíchejte. Dejte vše do servírovací misky a na vršek nalijte olivový olej. Posypte cibulí a petrželí a podávejte s pita chlebem.
Další články:
Egyptská čočková polévka do které přidáme citrónovou šťávu.
Převrácený datlový koláč - datle podélně rozkrojíme...
Čočková polévka s česnekem do kterého můžeme přidat citrónovou šťávu.
Grilované jehněčí maso nakrájíme na kostičky...
Plněná cuketa - maso umeleme nahrubo.
Falafel podáváme v arabském chlebu.
Hummus s tahini ozdobíme měsíčky citrónu.
Předkrm z lilku.