Egypt

Plněné vinné listy

Pro přípravu budeme potřebovat:

1 kg vinných listů, vývar z masa nebo voda, 2-3 lžičky citrónové šťávy, jedlý olej
Náplň A: 1 kg zadního hovězího nebo jehněčího, 2 hrníčky rýže, sůl, pepř
Náplň B: 2 hrníčky rýže, 2-3 cibule (velmi jemně nakrájené), 3-4 mrkve (nakrájené na malé kostičky nebo nastrouhané), 4-5 rajčat (oloupaných a nakrájených), 1 hrneček nakrájené petržele, 1,5 šálku oleje, sůl, pepř

Postup přípravy:

Pokud použijeme náplň A, vybereme maso ne příliš libové nebo přidáme 1-2 čajové lžičky oleje do směsi (náplně).

Uřízneme stonky vinných listů (nevyhazujeme, odložíme stranou, budou se hodit později na vyložení dna hrnce). Opatrně vytáhneme každý list a rozprostřeme ho na hladký povrch lesklou stranou dolů. Lžíci nádivky dáme na list ve směru žilek, nádivku vytvarujeme zhruba do tvaru tenké tužky asi 1 cm od kraje listu. Ohneme na konci, potom palcem a ukazováčkem přeložíme uprostřed a srolujeme. Když jsou všechny listy naplněné, naaranžujme je do hrnce přes stonky (které jsme na začátku uřízli), postříkáme malými kapičkami oleje. Podlijeme slanou vodou nebo vývarem a vaříme na mírném ohni asi 30 minut. Když je to hotovo, přidáme citrónovou šťávu, naaranžujeme na servírovací mísu a vyhodíme stonky.

Arabská kuchyně

Další články:

Sýr Labné - nejprve si připravte cedník.

Pečený lilek s tahini pečeme ve slupce.

Egyptská čočková polévka do které přidáme citrónovou šťávu.

Hummus s tahini ozdobíme měsíčky citrónu.

Falafel podáváme v arabském chlebu.

Fata - maso nakrájíme na menší kousky.

Grilované jehněčí maso nakrájíme na kostičky...

Co je to tahini

Egypt

Plněné vinné listy.


Egypt Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů