Egypt

Mahshi cromb - plněné zelné listy

Pro přípravu budeme potřebovat:

zelné listy (tenké), 2 a půl hrnku rýže, 2 středně velké cibule, 10 stroužků česneku, sůl, mletý černý pepř, mletý indický kmín (cumin), po hrsti petrželové nati, koprové nati a koriandrové nati, rajčatový protlakolej, maslo nebo hera, bujón, rajčata

Postup přípravy:

Zelné listy omyjeme a uvaříme ve vodě, do které přidáme lžičku mletého indického kmínu (cuminu). Listy varíme, až jsou jakoby průsvitné.

Zatímco se zelné listy vaří, připravíme si směs mahshi:
Rýži umyjeme a vložíme do nádobky/hrnce, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek (6v stroužků), dále přidáme lžičku soli, pepř, mletý indický kmín, nadrobno pokrájenou petržel, kopr a kariandr a přidáme k rýži. Přidáme 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce oleje a 1 lžíci másla nebo hery, vše dobře promícháme a podle potřeby dochutíme.
Uvařené zelné listy nakrájíme na čtverce a plníme směsí mahshi (počítáme s tím, že rýže nabyde na objemu). Zelné listy se směsí svineme, konce listů můžeme zahnout.
Do většího hrnce poklademe stonky petrželové, koprové a koriandrové natě, na ně poklademe nakrájená rajčata a zbylé stroužky česneku nakrájené na poloviny. Na tyto suroviny poklademe naplněné zelné listy.
Připravíme si zálivku, ve které budeme zelné listy vařit - do litru vody dáme slepičí bujón, pepř, sůl, mletý indický kmín a 2 lžíce rajčatového protlaku. Uvedeme do varu.
Na zelné listy položíme talíř nebo misku horní stranou dospod a postupně zalíváme připravenou zálivkou v množství, aby vrchní listy nebyly zcela zality. Vaříme zakryté pokličkou. Když zelné listy klesnou v hrnci níže (budou všechny zalité zálivkou), odstraníme talíř a necháme na mírném ohni dovařit.
Přibližný čas vaření je 30 minut.

Arabská kuchyně

Další články:

Egyptský salát podáváme s s drůbežím masem.

Arabský chléb pita přikryjeme utěrkou.

Sýr labneh podávejte se salátem.

Polévka z červené čočky kterou můžete zjemnit smetanou.

Hrachová polévka, můžeme ji dozdobit kyselou smetanou.

Falafel podáváme v arabském chlebu.

Salát z kuskusu se sýrem feta.

Hummus s tahini ozdobíme měsíčky citrónu.

Ayran pochází z Turecka.

Velká Sfinga v Gíze stojí poblíž pyramid.

Egyptská čočková polévka do které přidáme citrónovou šťávu.

Egyptská mytologie

Egypt

Mahshi cromb - plněné zelné listy je jídlo egyptské kuchyně.


Egypt Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů