Kari s lilkem a cuketou je jídlo, které přináší arabská kuchyně.
Pro přípravu budeme potřebovat:
Na 4 porce: 1 velký lilek, 1 velkou cibuli, 2 středně velké cukety, 1 plechovku (400 g) nakrájených rajčat, hrst čerstvé máty (nebo vrchovatá lžička sušené), 1/2 lžíce kurkumy, 1/2 lžičky chilli, olivový olej, 2 stroužky česneku (rozetřeného), mletý pepř, sůl
Postup přípravy:
Cibuli nakrájejte nadrobno. Zvlášť si nakrájejte lilek (i se slupkou) a zvlášť cukety na asi 1 cm velké kousky. Cibuli osmahněte ve větším hrnci na rozpáleném oleji. Když je cibule měkká, přidejte cuketu nakrájenou na asi 1 cm velké kousky.
V druhém hrnci nebo pánvi si rozpalte trochu oleje. Přidejte nakrájený lilek a smažte. Když se začne lilek připalovat, dolijte trochu horké vody a vařte, až je lilek měkký.
K cuketám přidejte lilek a cibuli. Poté přidejte také česnek a rajčata, přihoďte kurkumu, chilli a mátu, osolte a dochuťte mletým pepřem a důkladně promíchejte.
Podávejte s rýží.
Další recepty a články:
Arabské kuře podáváme s vhodnou přílohou.
Pita hamburger naplníme podle chuti.
Sýr labneh podávejte se salátem.
Salát z kuskusu se sýrem feta.
Egyptský salát podáváme s s drůbežím masem.
Falafel podáváme v arabském chlebu.
Hummus s tahini ozdobíme měsíčky citrónu.
Ayran pochází z Turecka.
Arabský chléb pita přikryjeme utěrkou.
Kafta v pite dochucená tahini.
Arabská káva z džezvy.
Červená čočka s rajčaty do které přidáme pastu Harissa.
Polévka z červené čočky kterou můžete zjemnit smetanou.
Arabský hummus podle potřeby zředíme trochou vody a dochutíme solí.
Kari s lilkem a cuketou je jídlo které se vyjímá na talíři, kde vykouzlí svoji chuť a na rtech úsměv.
Egyptská mytologie byla ve starém Egyptě základ náboženství.
Velká Sfinga je socha lva s lidskou hlavou.
Marsa Alam vděčí za rozkvět vybudovanému letišti.