Jablka s mandlemi a jogurtem je jídlo, které přináší arabská kuchyně.
Pro přípravu budeme potřebovat:
Množství pro 6 osob: 6 jablek střední velikosti, 1/3 šálku mandlových lupínků, 24 hřebíčků, 2/3 šálku krystalového cukru, 1/2 šálku smetanového bílého jogurtu, 1 šálek vody, několik kapek mandlové esence (mandlové aroma)
Postup přípravy:
Mandle nasypte do pečící nádoby z varného skla a vložte na dobu 8-10 minut do trouby vyhřáté na teplotu 180 °C (dokud nezezlátnou).
Jablka oloupejte a zbavte jádřinců. Do každého jablka zapíchněte čtyři hřebíčky.
Ve velké hluboké pánvi smíchejte vodu s cukrem a přiveďte na prudkém plameni k varu. Vařte za občasného míchání, dokud se cukr nerozpustí. Do směsi postavte jablka, zmírněte plamen na minimum a vařte asi 15 minut, až jablka změknou. Během vaření jablka několikrát podlijte sirupem.
Smíchejte bílý jogurt s kapkami mandlové esence. Jablka dejte na talíř, do středu nalijte jogurt s mandlovou esencí, posypte mandlovými lupínky, polijte sirupem, toto jídlo podávejte teplé.
Jablka s mandlemi a jogurtem jsou jídlo původem z turecké kuchyně, které jsme měli možnost ochutnat také v Egyptě.
Další recepty a články:
Arabský chléb pita přikryjeme utěrkou.
Kafta v pite dochucená tahini.
Arabská káva z džezvy.
Salát z kuskusu se sýrem feta.
Hummus s tahini ozdobíme měsíčky citrónu.
Pita hamburger naplníme podle chuti.
Červená čočka s rajčaty do které přidáme pastu Harissa.
Polévka z červené čočky kterou můžete zjemnit smetanou.
Egyptský salát podáváme s s drůbežím masem.
Arabské kuře podáváme s vhodnou přílohou.
Sýr labneh podávejte se salátem.
Arabský hummus podle potřeby zředíme trochou vody a dochutíme solí.
Ayran pochází z Turecka.
Falafel podáváme v arabském chlebu.
Jablka s mandlemi a jogurtem je jídlo které se vyjímá na talíři, kde vykouzlí svoji chuť.
Marsa Alam vděčí za svůj rozkvět letišti.
Velká Sfinga je socha v podobě lva s lidskou hlavou.
Egyptská mytologie byla ve starověkém Egyptě základ egyptského náboženství.