Egypt

Hrachová polévka

Pro přípravu budeme potřebovat:

2 lžíce olivového oleje, 1 jemně nasekaná cibule, 3 stroužky nasekaného česneku, 1 hrníčku nasekané cukety, 1 hrníčku nasekané červené papriky, 1 hrníček hrachu (opraný a namočený alespoň 2 hodiny), 2 lžičky nasekaného čerstvého zázvoru, 2 lžičky mletého římského kmínu (cumin), 2 lžičky mletého koriandru, 2 lžíce hnědého cukru, 1 litr vody nebo zeleninového vývaru, 2 kolečka citrónu bez kůry, 1 hrníček rajčatové šťávy, 1 lžička cayennského pepře, sůl, pepř, několik snítek čerstvé cilantra (příp. koriandru) na ozdobení, kyselá smetana

Postup přípravy:

Rozpálíme lžíci olivového oleje. Přidáme nasekanou cuketu a červenou papriku a necháme 5 minut dusit ve vlastní šťávě do změknutí. Poté dáme dušenou zeleninu stranou. Na zbývající lžíci oleje podusíme cibuli, po chvilce k ní přidáme i česnek. Přimícháme hrášek, dušenou cukýnu s paprikou, zázvor, římský kmín, mletý koriandr a hnědý cukr. Přidáme kolečka citrónu, zeleninový vývar, rajčatovou šťávu, cayennský pepř a dochutíme solí a pepřem. Přivedeme k varu, zmírníme teplotu a v zakrytém hrnci vaříme ještě asi 1 a 1 hodiny, než hrášek změkne. (Máte-li radši řidší polévku, přidejte více vody nebo zeleninového vývaru.) Když je hrášek měkký, vyndáme citrónová kolečka a polévku v mixéru rozmixujeme. Hotovou polévku můžeme přímo na talíře dozdobit kyselou smetanou a snítkou čerstvého cilantra nebo koriandru.

Arabská kuchyně

Další články:

Pečený lilek s tahini pečeme ve slupce.

Egyptská čočková polévka do které přidáme citrónovou šťávu.

Falafel podáváme v arabském chlebu.

Sýr Labné - nejprve si připravte cedník.

Hummus s tahini ozdobíme měsíčky citrónu.

Smažené papriky rozřízneme a rub osolíme.

Sinajský poloostrov má trojúhelníkový tvar.

Co je to tahini

Egypt

Hrachová polévka.


Egypt Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů